Какво се яде на Бъдни Вечер? Храната за Бъдни вечер е проста,

...
Какво се яде на Бъдни Вечер? Храната за Бъдни вечер е проста,
Коментари Харесай

Какво се яде на Бъдни Вечер?

Какво се яде на Бъдни Вечер? Храната за Бъдни вечер е елементарна, постна, само че в същото време извънредно вкусна.
Съгласно българската традиция
на Бъдни вечер на трапезата ни участват обичайно единствено постни ястия, наложително варива, плодове и ядки, които да ни донесат изобилие и шанс през идващата година.

Така на въпроса какво се яде на Бъдни вечер, отговорът е елементарен: на трапезата за Бъдни вечер задължително би трябвало да участват нечетен брой ястия. Обикновено домакините се стопират на 7 или 9 ястия, тъй като числата 7 и 9 са сакрални. Но няма причина да не поднесете 11 или даже 13 ястия. Традиционно на масата би трябвало да участват варива, като
фасул, леща, жито, ориз и булгур.
Символно значение за трапезата за Бъдни вечер имат сушените плодове, като ябълки, сливи, кайсии и други, от които се подготвя ошав. В центъра на трапезата е обичайна погача с шансове за Бъдни вечер.

Запазено място на масата ни имат извънредно вкусните сухи чушки пълнени с фасул, сухи чушки пълнени с ориз, постни зелеви сърми или лозови сърми със стафиди. За десерт домакините нормално сервират апетитен тиквеник, ашуре. Не липсват
разнообразни типове салати, царска туршия и други
Бъдни вечер се отбелязва в навечерието на Рождество (Коледа),който е един от най-големите християнски празници. На този ден християните означават раждането на Божия наследник и се отбелязва последния ден от Великите пости, които миряните са спазвали в продължение на седмици.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР